Peer Pap

Wouw: ‘Streek’roman over Peer Pap rolt van de persen
29/11/2006
Een geheime onderaardse gang van de Wouwse Markt naar het kasteel, de eeuwige strijd tussen Wouw en Hèrel, een koe in het klooster, het Wouwse Ambonezenkamp en de nodige dwaze, lachwekkende en kolderieke avonturen zijn samengebracht in een boek met de titel ‘Peer Pap’.

Het is een lijvig boekwerk geworden van liefst 200 pagina’s. Voor elke West Brabander een must om te lezen, want hoewel de verhalen zich in de omgeving van Wouw afspelen, zijn er veel zaken erg herkenbaar, zoals oude gewoonten en gebruiken, oude spelletjes zoals ‘etske tik’, ‘pattelullen’, landakkertje en buske staamp. Karel Schrooyen leverde de ideeën en tekeningen voor het boek en René Hermans werkte de teksten uit. „De basis voor de verhalen werd eigenlijk geleverd door vrienden, familie en bekenden, die tijdens feestjes ‘sterke’ verhalen opdisten. Die hebben we omgesmeed tot leuke, leesbare korte verhalen,” geeft Schrooyen aan. Die verhalen vormen een geheel, waar de hoofdpersoon Peer Pap als een rode draad doorheen loopt. Hij helpt bij de watersnoodramp, speelt voor Zwarte Piet, haalt streken uit, wordt zelf in de tang genomen en  sjanst met de meisjes.

Oorlog
Dertig verhalen zijn er in de bundel samengebracht. Enkele daarvan werden al eerder gepubliceerd in het jubileumboek van de carnaval in 2002. Die eerste verhalen zijn hier en daar aangepast, maar er zijn vijftien nieuwe verhalen toegevoegd die spelen rond de Tweede Wereldoorlog. Ook de oorlog zelf is meegenomen, onder meer in een verhaal over Moerbeekse pap, het verwijderen van de beelden uit de Wouwse kerk en een spannend kerstverhaal dat werd ontleend aan de vertelkunst van Wouwenaar Peet van Tiggelen. „Veel mensen zullen herkenbare figuren tegenkomen in het boek, zoals Jaanske Gorissen, Sjef Teuns, maar ook namen als Janus Coppens, Leon Rampaart, Sjef Luijks, schilder Borghouts passeren de revue, waarbij fictie en werkelijkheid door elkaar lopen,” geeft Hermans aan.
Karel Schrooyen voorzag het boek van bijpassende tekeningen, ontwierp de band en verzorgde de layout. Hij maakte daarbij dankbaar gebruik van het beeld van de Wouwse boer in de Pastoor Pottersstraat en zette daar de monumentale Lambertuskerk achter. Samen met de rode zakdoek die in het boek een grote rol speelt, verlevendigt dit de band. Wie met het oog op de komende feestdagen het boek als geschenk wil geven, kan daarvoor terecht bij de VVV in Roosendaal en Wouw, bij Karel Schrooyen aan de Waterstraat 3 en René Hermans, Martel 6 voor een bedrag van 14,50.